7 nadwrażliwości pokarmowych, które musisz poznać

Czy masz jakąś alergię pokarmową? Czy wiesz, co to jest? Czy wiesz, jak ją rozpoznać? Czym jest nadwrażliwość pokarmowa? Tutaj zamierzam wyjaśnić Ci wszystkie te pytania.

Nadwrażliwość pokarmowa to stan osoby, u której rozwinęła się nietolerancja na pewne rodzaje pokarmów. Żywność może być bogata w węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, minerały lub jakikolwiek inny rodzaj żywności.

Istnieją dwa rodzaje nadwrażliwości pokarmowych, pierwszy to nadwrażliwość pokarmowa IgG, a drugi to nadwrażliwość pokarmowa IgE. Kiedy masz nadwrażliwość pokarmową IgG oznacza to, że nie jesteś w stanie wyprodukować przeciwciał, więc możesz jeść pokarm bez żadnego problemu.

Najczęstszymi pokarmami, które wywołują nadwrażliwość pokarmową są: pszenica, mleko krowie, jaja, kukurydza i orzechy. Czasami nadwrażliwość pokarmowa może być wywołana przez obecność substancji chemicznych w pożywieniu.

Objawy nadwrażliwości pokarmowej mogą być dość różne. Może się zdarzyć, że odczuwamy alergię na dany pokarm i może to być uczucie pieczenia w ustach, swędzenie, obrzęk, podrażnienie itp.

Jeśli nadwrażliwość pokarmowa nie zostanie zidentyfikowana, wówczas może to spowodować poważne problemy zdrowotne, takie jak anafilaksja, astma, zapalenie skóry, nudności, wymioty itp.

Tutaj zamierzam podzielić się kilkoma najczęstszymi nadwrażliwościami pokarmowymi.

Alergia na mleko krowie

Jest to najczęstsza nadwrażliwość pokarmowa u dzieci. Spowodowana jest obecnością w pokarmie białek kazeinowych i serwatkowych. Mleko krowie jest bogate w te białka i u większości dzieci po jego spożyciu pojawia się silna reakcja alergiczna.

Objawami alergii na mleko krowie są silne bóle brzucha, biegunka, wymioty itp. Jeśli masz taki rodzaj nadwrażliwości pokarmowej, musisz unikać mleka krowiego i jaj.

Alergia na soję

Jest to kolejny rodzaj nadwrażliwości pokarmowej i jest bardzo częsty wśród kobiet w ciąży. Powodem tego jest to, że białko sojowe może być szkodliwe dla dziecka w czasie ciąży.

Większość dzieci, które mają alergię na soję, jest uczulona na orzeszki ziemne, jajko, gluten i mleko krowie. Białko sojowe składa się z aminokwasów, które są podobne do aminokwasów w organizmie człowieka.

Objawy alergii na soję obejmują obrzęk twarzy, swędzenie skóry, zaparcia, utratę apetytu itp.

Alergia na gluten

Jeśli jesteś dzieckiem to pewnie nie wiesz czym jest gluten. Jest to białko obecne w mące pszennej, jęczmiennej i żytniej. Gluten wykorzystywany jest do produkcji pizzy, chleba, ciastek, makaronów i wielu innych wypieków.

Jeśli jesteś dzieckiem lub kobietą w ciąży to powinieneś unikać glutenu, ponieważ może on wywołać silną reakcję alergiczną. Musisz unikać wszystkich tych pokarmów, ponieważ jeśli je zjesz, możesz dostać ciężkiej reakcji.

Alergia na jajka

Jeśli masz tę alergię pokarmową, nie jest konieczne, abyś unikał jaj. Jeśli jednak jesteś kobietą w ciąży, lepiej jest unikać jajek.